Det börjar med mig #metoo – En eftermiddag med Nina Rung och Peter Svensson om hur vi kan förebygga sexuella trakasserier och kränkningar i vardagen

Datum: 2018-04-23
Tid: 12.10 - 15.45
Plats: Aula Nordica
Evenemanget vänder sig till: studenter - anställda

Kyrkan på campus och Studenthälsan hälsar dig välkommen till en hel eftermiddag med Nina Rung och Peter Svensson, om bland annat vilka förväntningarna är på män, vilka kopplingar det finns mellan normer och sexualbrott och hur vi kan skapa förändring. Vi pratar om hur vi kan förebygga sexuellt våld, trakasserier och kränkningar i vår vardag, bland studenter och medarbetare.

Alla föreläsningar är gratis och öppna för alla studenter och anställda. Det är möjligt att delta hela eftermiddagen eller att gå på enskilda föreläsningar. Temadagen avslutas med en öppen frågestund.

Program:

12.10-12.50 Vad #metoo lärt oss och vad vi kan göra nu!
Lunchföreläsning med Nina Rung och Peter Svensson. Vad kan jag tänka på som enskild person, vad kan företag göra och hur kan föreningar arbeta för att förebygga våld och sexuellt våld?

13.15-14.00 Vilka är förväntningarna på män och hur skapar vi förändring?
Vad finns det för föreställningar och normer i samhället som skapar den destruktiva mannen och de destruktiva förväntningarna på män? Hur kan vi bidra till förändring och hur bygger vi nytt?
(Peter Svensson)

14.00 -14.20 Paus

14.20-15.00 Kopplingen mellan normer och sexualbrott
Normer finns i det lilla och stora. I familjen, skolan, på universitetet, i arbetslivet, i media, reklamerna och i porren. Hur ser kopplingarna ut mellan samhällets normer och sexualbrott?
(Nina Rung)

15.00-15.15 Paus

15.15-15.45 Öppet och högt i tak
(Frågestund med Nina och Peter)

Nina Rung är kriminolog och genusvetare. Hon jobbar med normarbete och prevention kopplat till våld och sexualiserat våld. Peter Svensson är föreläsare om normer, maskulinitet och machokultur, och bland annat initiativtagare till att en uppförandekod togs fram inom Svensk Elitfotboll.

Peter och Nina har tillsammans grundat föreningen Huskurage för att få fler att agera vid oro för hot, våld eller övergrepp i hemmet.

Arrangörer: Kyrkan på campus och Studenthälsan, i samarbete med Umeå universitet, Sveriges lantbruksuniversitet, Umeå studentkår, Umeå medicinska studentkår, Umeå naturvetar- och teknologkår samt Skogshögskolans studentkår.
 

Föreläsare: Nina Rung och Peter Svensson
Arrangör: Studentcentrum/Studenthälsan och Kyrkan på campus
Kontaktperson: Jeanette Lundberg
Studenthälsan
Evenemangstyp: Seminarium
Lägg till i din kalender


Sidansvarig: Eva Stoianov

Utskriftsversion